Ketupat Sotong Kelantan Johorian
Ini adalah kesinambungan daripada Ketupat Sotong Terengganu yang lepas...jalan ceritanye sama saja...
Daripada 7 ekor sotong yang berpisah mengikut takdir masing-masing..
Daripada 7 ekor sotong yang berpisah mengikut takdir masing-masing..
Layan gambar dulu
Meh cek resepi ringkas dan senanje
4 ekor sotong bersihkan buang kulit
1 cwn beras pulut direndam sebentar
4 cwn santan pekat
2 sdb Gula merah/nise
Garam
2 helai daun pandan
Lidi untuk semat
1 cwn beras pulut direndam sebentar
4 cwn santan pekat
2 sdb Gula merah/nise
Garam
2 helai daun pandan
Lidi untuk semat
Toskan beras pulut..masukan ke dalam perut sotong 2/3 penuh.
Tutup dengan kepala sotong dan semat dengan lidi.
Susun dalam periuk kemudian tambahkan santan gula merah/nise dan daun pandan.
Masak api perlahan hingga sotong menjadi gemuk menandakan beras pulut sudah kembang dan hampir masak...
Perasakan garamnye..
Tempoh masak lebih kurang 20 ke 30 minit..
Tutup dengan kepala sotong dan semat dengan lidi.
Susun dalam periuk kemudian tambahkan santan gula merah/nise dan daun pandan.
Masak api perlahan hingga sotong menjadi gemuk menandakan beras pulut sudah kembang dan hampir masak...
Perasakan garamnye..
Tempoh masak lebih kurang 20 ke 30 minit..
Senanje kan..
No comments:
Post a Comment